Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan ke-5

smlm aku wat cucuq udang mkn sama kuah kacang...pastu grg nasi belen masa sahur....



suami ku beli ayam percik..sedap sungguh...dia punya sos black pepper..sedap sungguh....pastu dia beli nasi ulam....




sahur aku mkn cucuq udg ja..masih ada dlm peti ais...grg ajer la....

Tuesday, July 24, 2012

Ramadhan ke-4

hi..ari nih posa ke-4...smlm balik keje awal jugak...teringin lak nak mkn mee rebus..so aku buat la..ikut resepi kepala aku...simple jer...ini resepi sepatutnya boh daging..baru best..tp smlm x sempat nak cari daging....

Resepi mee rebus simple:
  • Bahan utk tumis: bwg putih, bwg merah , halia & minyak
  • Bahan utk kuah: udang, (kalo boh daging lg sedap)..kacang tanah (grg & blender), keledek-rebus & blender (nak cantik (keledek kaler oren), cili giling, sos cili, sos tomato, buah tomato (potong taruk dlm kuah), gula & garam.
  • Bahan utk dicelur: mee & bahan kegemaran masing2..aku pilih yg ada kat umah..dlm photo nih...

cara membuatnya: pandai2 sendiri..lah...paham jer nak masuk yg mana dulu kan....hasilnya....ermmm


pagi tadi aku sahur dgn mee tu & beberapa keping biskut kegemaran aku..haha..aku panggei roti mayat....

Monday, July 23, 2012

Ramadhan ke-3

hi...ari nih dah puasa ke-3..nih nak update apa lg sure pasal buka posa smlm...ermmm...smlm aku grg kuew tiaw kerang....betui ka ejaan dia..hentam saja la..janji bunyi ada..aku buat nih boh kerang...+ udang sket...
gini ler..rupanya..

resepi aku senang ja....sesimple yg boleh.
  • bawang putih + merah
  • cili giling
  • sos cili..
  • kuew tiau...
  • kerang + udang
  • sayur lobak + tougeh + daun sup
  • kicap
  • gula
  • garam
  • minyak....
cara: paham2 sendiri jer....boh jer...jadi ler..mcm nih



sahur td aku buat sambal kerang....haha..beli sekilo kerang...leh 2 jenis...separuh kuew tiau...separuh sambal kerang...

resepi ringkas aku:
  • bawang putih, merah + bawang besar
  • cili giling
  • kerang
  • asam keping..(aku x suka asam jawa)
  • garam
  • gula...
  • minyak
  • cara: pandai2 sendiri....sure jadi ler...


Sunday, July 22, 2012

Ramadhan ke-2

hi..smlm buka posa kat luar..last minit planning.....x kisah la..mana2 pun boleh...keluar g Tesco Sbrg Jaya...wahh pestime buka posa kat luar..ingat nak mkn kat al-araby..tp x leh sbb dia org wat buffet ja...RM39..sorang..fuhhh sapa nak mkn..mahai..aku pun bkn nak mkn byk sgt pun...masa aku nak balik..aku tgk x dak sapa pun kat kedai tuh...pekerja situ jer..yg mkn kat buffet tuh..hihi...


akhirnya..aku p beli my feveret kurma...kurma badam....ambik kau...sekotak rm16.90...maheinya..tp dah teringin & suka sgt kurma badam...aku beli jer....
so..kami buka posa kat food court tesco jer....menu aku yong tau foo soup..+ ayaq masak aku bawa dr umah..laki aku nasi ayam penyet klon...+ horlick...sbb apa klon...dia x sesedap yg betui2 kat restoren ayam penyet......
yong tau foo soup...kosong ja

nasi ayam penyet...sekali ja....lps nih x try dah

so..lps tu singgah jap kat parkson...sbb nak beli kasut..aala..beli x guna duit...guna kupon jer....sbb kupon ada rm240 lg......aku suka kasut brand boya nih..sbb ringan..sandel yg aku pakai ari2 pun tahan bertahun2....
kasut boya




sahur pagi td..uat nasi grg jer..suami yg request...mmg time sahur x reti nak mkn lauk kari ker..aper ker..so yg simple mcm ni jer lalu...
nasi grg ikan bilis + telor


Saturday, July 21, 2012

Ramadhan 1

salam, wahh x tau nak citer aper..ari nih 1st day puasa..tp sahur masak sambal udg & grg ikan sardin jer...itu feveret my hubby...so..cukup la...aku sure mkn sikit..konon2..nak diet..hahah...sambil amik horlick fiber up..hihi...leh kurus ker....
lps sahur tuh..aku siap panjat tangga..sbb nak bash kain langsir...sambil tu mop lantai...maklum la..kalo bdk kecik tu bangun jgan harap nak mop2 lantai segala....
smlm g Tesco Sbrg Jaya..sbb nak g beli kain langsir kat Nagoya...maklumla...dah 5 thn x tukar...so apa salahnya thn ni tukar....aku pilih kaler nih....entah ler lawa ker tak..nasib baik kawam aku mau ambik tempahan lg...hihi

tiap kali ramadhan mesti tv3 ada citer yg tajuk ramadhan gak..kali nih citer "7 Ramadhan "..aku rasa best gak...so i will follow....


Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan 2012

yeahhh..dah nak posa dah...slmt menyambut bukan ramadhan..sabtu dah nak posa....nih jadual utk negeri kedah ..sbb akak dok kedah....




Thursday, July 19, 2012

Tupperware Indo: Deco canister set

nih...koleksi tupperware dr Indo yg keberapa tah..just received smlm....tp saiz paling besar aku terpaksa hantar balik utk ditukarkan..sbb ada crack..huhu..x per...org yg aku beli tu kata...leh tukar..so ...aku pun x per ..nih sure masa kat pos laju tu dia org main hentak2 jer..ishh...geram tau....bila la..aku nak berenti beli benda2 nih..aiyaaa

cantik tak?

itu ada crack...patah..ermm....hantar balik utk tukaq..

Ras Adiba Radzi @ WIN

nih Ras Adiba Radzi dtg kat tmpt keje...WIN program....(Woman @ Intel Network)...wahh lembut jer suara dia..sempat ler peluk cium dier..hihi.....kulit muka cantik..wahh...org byk duit..semua cantik2.....
Ras Adiba Radzi @ WIN

ambik peluang gak ler..bergamborr..tu pun dah last minit..hihi


aku jrg bergambor kat tmpt keje...nih apa kes??

kak Ras Adiba dah nak balik..kak khis sempat lg...panggil nak ambik gamborr...hihi

gift pada hari kejadian..yg nih jer sempat..yg lain x sempat..sbb lewat sgt daftar....

Wednesday, July 18, 2012

Ros Kuning

smlm..dpt bunga ros dr secret admire..oppssss..bukan...kawan baru balik cameron highland..so dia kasi bunga nih...capture guna hp jer..tp lawa juga hp aku nih....hihi




Copy from internet:
Yellow roses symbolize friendship and warmth that exists between confidantes

 

Tuesday, July 17, 2012

Koleksi Ammar

hi....ni nak citer pasal koleksi.....ini sbb ammar tukar susu..ke dumex fruit & veg..maklumla..anak aku nih kan sembelit dr kecik sampai la nih...tp dah kurang sket la....dok seronok kumpui koleksi nih...lawa jugak..buat letak benda2 yg mengarut..hahaha
koleksi ammar

ni nak selit sket.....amamr ari tu g maiden ipoh..dok pegang buku nih...w/pun baru 1thn 10bln..dia suka sgt kat buku2 yg ada gambar binatang.....ikut suka la ammar oii.....tp dia x koyak pulak buku tuh....dia baca ngan gaya bahasa dia ler....
sambil2 dia belek....kena puji sket....rajinnya anak ibu study..hihi..

Friday, July 13, 2012

Hentian Sg Perak

hi,
masa on the way g Ipoh ari tuh...singgah sebentar kat RnR nih..sbb hubby nak ke toilet....wahh selalu lalu x pernah singgah....rupanya cantik jugak view kat situ.. :)..



makcik...interprem sbb ammar tido dlm kete :)

makcik gemookkkssss....

Thursday, July 12, 2012

Al-Fatihah....anak pakcik..sefelda aku....


Al-Fatihah.....

Dua beradik maut kereta rempuh babi hutan

IPOH: Dua beradik terbunuh apabila kereta mereka merempuh seekor babi hutan lalu terbabas dan melanggar tembok di Km78.7 Jalan Kuala Kangsar-Gerik, awal pagi ini.
Ketua Polis Daerah Gerik, Supt Abdul Manaf Baharum berkata, mangsa yang terbunuh ialah Dzularif Abdullah, 19, dan adiknya Norwahida, 15. Mereka berasal dari Felda Lawin Utara, Gerik.
Kejadian dilaporkan berlaku pada jam 2 pagi ketika mereka dalam perjalanan pulang ke rumah selepas selesai berniaga di Selat Pagar, Lenggong.

"Ketika sampai di tempat kejadian, seekor babi hutan dikatakan tiba-tiba melintas jalan menyebabkan kereta yang dipandu Dzularif gagal dikawal lalu merempuh haiwan berkenaan," katanya ketika dihubungi.


Abdul Manaf berkata, kereta tersebut kemudian terbabas dan merempuh tembok di tepi jalan menyebabkan kedua-duanya cedera parah di muka dan badan.

Kedua-dua mangsa meninggal ketika dikejarkan ke sebuah klinik di Lawin untuk mendapat rawatan. - Bernama
Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/12

Balik kg~7 July 2012~

hi..last Saturday balik kg kat Grik.....hihi..malaih nak taip apa2. sbb modal tarak.....layan :)
rambutan sudah kekuningan


durian diatas sana

dokong masih muda



ammar senyum gatai

Wednesday, July 11, 2012

Mee Rebus Ramli

hi...last saturday g jln2 ipoh..saja jer...jln2 ..konon2 nak g Maiden baru kat Ipoh.....kami kalo g ipoh x sah kalo x mkn mee rebus ramli....ini mee rebus byk cawangan..kami selalu g kat jln ke kuala kangsar...kat situ paling sedap....ermmm..entah ler..tekak masing2.....


Ni kentang grg utk Ammar...